REMEDIERING |CONTACTHERSTEL
REMEDIERING / CONTACTHERSTEL
Soms loopt het niet zoals gewenst of ontstaan ernstige problemen. Wat dan? Adhv een doorgedreven diagnostiek en een classificatie van de vorm van ouderverstoting kunnen wij een gepast remedieringstraject opmaken en aanbieden.
Doelstelling
De doelstelling is om beide ouders te betrekken in het proces van het traject van contactherstel. De aanmelder wordt gevraagd om de andere ouder op de hoogte te stellen van het traject dat gelopen zal worden en de vraag te stellen of deze bereid is ermee in te stappen.
Een constructieve oplossing vinden in de uitvoering van de verblijfsregeling waarbij het welzijn van de kinderen voorop staat, kan immers enkel en alleen wanneer beide ouders bereid zijn om mee te werken aan blijvend ouderschap. Beide ouders moeten hun kinderen ongedwongen toelaten de andere ouder graag te zien. Wij gaan ervan uit dat er niets mis is met de kinderen op het ogenblik van de scheiding. Vandaar dat wij in eerste instantie met de ouders werken.
Belangrijk is om elk proces of werkwijze aan te pakken met drie basisprincipes die in het belang van de kinderen moeten gerespecteerd worden en die een voorwaarde vormen voor het werken naar een constructief blijvend ouderschap:
– ex-partnerschap – blijvend ouderschap: zaken die met het ex-partnerschap te maken hebben, blijven bij de ouders. Dwz dat kinderen niet belast worden met de pijn (verdriet, boosheid, gekwetstheid) van de ouders die voortkomt uit de scheiding.
– iedereen erkennen in zijn/haar rol: papa is papa en mama is mama, maar ook alle hulpverleners en betrokken personen moeten die rol en de rol van de andere personen erkennen. Een hulpverlener moet ook hulpverlener kunnen zijn en die rol ook behouden.
– kinderen mogen niet de boodschapper zijn en niet de verantwoordelijkheid dragen: de communicatie over gemaakte afspraken verloopt tussen de ouders. Het is niet de rol van de kinderen om boodschappen van de ene naar de andere ouder over te brengen. Dat is niet hun verantwoordelijkheid.
Werkwijze traject
Wanneer je aangemeld bent via onze website, nemen we contact met je op voor een intake gesprek van een uur.
- Korte situatie schets
- Concreet maken van hulpvraag
- Wij informeren u over onze werkwijze
- Aan het einde van het gesprek wordt een trajectvoorstel op maat gedaan
We bezorgen je een traject voorstel voor contactherstel op maat. Na het ondertekenen van het trajectvoorstel gaan we van start met de gesprekken
In een aantal gesprekken brengen we met iedere ouder apart in kaart waar de pijnpunten en groeimogelijkheden liggen
ADVIES / CONSULT / ONDERZOEK
Het is onze bedoeling om mensen op te leiden tot experten en ervaringsdeskundigen in deze materie zodat meer gezinnen kunnen geholpen worden. Zowel coaches, als begeleiders en therapeuten maar ook advocaten en magistraten kunnen zich specialiseren. Het herkennen van de signalen van oudervervreemding in de verschillende stadia, het helpen en ondersteunen van deze gezinnen, het coachen van de ouders, en nog zo veel meer zullen deel uitmaken van het opleidingsaanbod.
Daarnaast zullen we ook op regelmatige basis lezingen aanbieden en workshops organiseren. Voor ouders, hulpverleners en ook voor rechters, advocaten en magistraten. Op deze manier willen we een mentaliteitsverandering teweeg brengen dat zal zorgen voor diepgaande inzichten én verandering.
We zullen ook praatgroepen en groepscoaching aanbieden voor ouders die zich willen verdiepen in deze materie en hun ervaringen willen delen.
getrainde en gespecialiseerde hulp-verlening binnen een aangepast juridisch kader is de enige succesvolle uitweg
VOLG ONS
Locaties:
Antwerpen (Berchem / Mechelen)
West-Vlaanderen (Beernem)
Oost-Vlaanderen ( Gent / Aalst)
Vlaams-Brabant (Leuven)
Limburg (Hasselt)